“There are wounds that never show on the body that are deeper and more hurtful than anything that bleeds.” ― Laurell K. Hamilton
Det finns en, för mig, ny företeelse som kallas TAR – Toxic Abusive Relationship (Ungefär, Giftiga, Kränkande Relationer). Även om jag visste att jag genomlidit ett milt sådant så visste jag inte att det fanns ett begrepp för det. Först kom jag att tänka på narcissistiska förhållanden men det verkar bara vara ytterligheten. Många (alltför många) kvinnor lever i TAR men vad som kan komma lite som en överraskning är att det även finns många män som gör det. Det här inlägget saxar och filosoferar lite ur och runt en artikel publicerad på https://tarnetwork.org och riktar sig till män, även om kvinnor med behållning också kan läsa det. TAR Network är en amerikansk men världsomspännande organisation som riktar sig mot personer som levt eller lever i toxiska förhållanden. Under länkarna – Men, Women, LGBTQ+, Tweens & Teens, Family, Parental Alienation, finns stöd och hjälp, information och mycket annat för den som misstänker sig vara drabbad.
Artikeln listar bland annat upp ett antal anledningar till att många män stannar/inte tar sig ur förödande relationer. Ofta på grund av komplexa skäl och djupt rotade rädsor. Män har en tendens att se sig själva som ”fixare” och intalar sig att de kan reparera relationen även om den är bortom allt hopp.
Samhällets programmering spelar också stor roll då män ofta är betingade att förneka sin sårbarhet för att undvika skam och stigma. Vi män håller ofta samtal ytliga och undviker att avslöja våra verkliga känslor, något jag personligen kan skriva under på. Under svåra tider kan vi ta till överdrivet destruktiva handlingar eller arbeta överdrivet mycket för att dölja våra smärtor.
Konflikträdsla är en annan faktor som kan hålla oss kvar i en relation längre vad som är nyttigt. I mitt förhållande medförde också konflikträdslan att min partner tidigt fick ”övertaget”. Medvetet eller omedvetet utnyttjades detta senare tills jag blev hennes ”dörrmatta”.
Bekvämlighet, tröghet och rädsla för förändring är andra skäl som anges i artikeln.
”Embrace the courage to walk away from anything that doesn’t serve you, grow you, or make you happy. Your worth isn’t negotiable.” — Unknown.
Konsekvenserna av TAR kan bli riktigt skrämmande. Jag saxar och översätter stycken ur artikeln;
Konsekvenserna av att stanna i en giftig, kränkande relation är allvarliga och långtgående. Offren kan uppleva ångest, depression, svår trauma och självmordstankar. De kan utveckla misstro mot människor, känslomässig distans och komplex posttraumatiskt stressyndrom (C-PTSD), isolering från vänner och familj och en oförmåga att sätta häslosamma gränser är också vanliga effekter.
Överlevare av giftiga relationer behöver förstå dessa beteenden för att kunna hantera sin smärta. Att söka hjälp från terapeuter och stödgrupper som CPTSD Foundation kan vara avgörande för att lära sig hantera sitt trauma på hälsosamma sätt. Att inse att du är i en giftig, kränkande relation är det första kritiska steget. Här följer praktiska steg och resurser för män att söka stöd och börja läkningsprocessen.
Förstå och erkänn att du befinner dig i en giftig situation. Förnekelse kan förlänga lidandet och göra det svårare att söka hjälp. Ta dig tid att reflektera över dina känslor och verkligheten i din relation. Att skriva dagbok kan hjälpa till att formulera tankar och känslor.
Dela dina erfarenheter med betrodda individer som kan erbjuda känslomässigt stöd och perspektiv.
Gå med i TAR Anon, en gratis stödgrupp online varje måndag och onsdag kl 18.00 EDT via www.taranon.org. Dessa grupper erbjuder en känsla av gemenskap och delade upplevelser. Ett gratis webbseminarium med titeln ”Men! Have you stepped in TAR?” finns att se här:
Personligen misstänker jag att man redan måste vara drabbad av C-PTSD eller andra psykiska yttringar för att kunna fastna i ett TAR, för att låta det gå så långt. För mig var det C-PTSD från barndomen som gjorde det möjligt för förhållandet att tippa över ände till slut. Däremot blev ju naturligtvis effekterna av mitt C-PTSD mer uttalade och återuppväckta vilket gjorde att jag flydde i alkohol, droger och arbete. Utan mitt C-PTSD hade jag garanterat vågat sätta ner foten och reagerat annorlunda redan från början och det hade troligtvis resulterat i antingen ett tidigt avslut eller ett lyckligt förhållande.
Sen finns det ju naturligtvis lika många variationer av TAR som det finns TAR-drabbade män och kvinnor. Vi får heller inte glömma barnen i TAR-familjer. Hur formas deras syn på samliv och relationer? I allvarliga TAR-situationer kan de också drabbas av PTSD eller C-PTSD. Det finns mycket att tänka på och jag rekommenderar alla, drabbade som ickedrabbade, att gå in på https://tarnetwork.org/ och läsa mer.
Lämna ett svar